 |
PAYLAÞIMEVÝ Bilginin, Faydalý Olanýn, Güzelin, Pozitif Düþünce ve Hayatýn, Sevgi ve Saygýnýn Buluþtuðu Yer; Paylaþýmevi...
|
Önceki baþlýk :: Sonraki baþlýk |
Yazar |
Mesaj |
Atar Site Admin


Kayýt: 13 May 2005 Mesajlar: 314 Konum: Ankara - Türkiye
|
Tarih: Cmt Þub 27, 2010 5:15 am Mesaj konusu: Mor Soðan'ýn Faydalarý |
|
|
Soðan eski çaðlardan beri gýda olarak kullanýlan þifalý bir bitkidir. Binlerce yýl önce taþlara yazýlan yazýlardan fevkalade yararlý olduðunu görüyoruz.
Soðanýn halk hekimliðinde kullanýlmasý binlerce yýllýk tecrübeye dayanýr.
Bunlar papirüs kaðýtlarýna veya taþlara yazýlarak ifade edilmiþtir.
Soðanýn birçok hastalýklara karþý kullanýlmasý ihtiva ettiði bazý etkili maddelerden ileri gelmektedir. Mesela taþýdýðý sulfosid sebebiyle antibiotik etkiye sahiptir.Ve vücudu Grip, soðuk algýnlýðý vb üst solunum yolu enfeksiyonlarýna karþý dirençli hale getirir.
Mor Soðanýn halk hekimliðinde uzun süre kullanýlan ve bilimsel olarak da kliniklerde etkisi tesbit edilen iki önemli tedavi edici özelliði vardýr.
Kalbi güçlendirir dolaþým bozukluðunu giderir:
Mor Soðan suyu kalbi güçlendirmektedir.
Ayrýca kan basýncýný (tansiyonu) düþürücü etkiye sahipt
*Çocuklarda baðýrsak parazitlerini dökmek üzere aç karnýna günde üç defa yemeklerden önce birer tatlý kaþýðý soðan suyu içilmelidir.
*Karýn sancýlarýna ve mide kanamalarýna karþý çok ince doðranmýþ soðan süt içerisinde kaynatýlarak içilir. Dibinde toplanan soðanlar ise yenir.
*Mide ve baðýrsaklarda gaz oluþumuna ayrýca mide boðaz yanmasýna karþý ince doðranmýþ mor soðan ekmekle yenir.
*Ayak bacak karýn göðüs ve ellerdeki þiþmelere karþý günde üç defa yemeklerden önce birer çorba kaþýðý soðan suyu içilir.
*Boðaz iltihabý (Larenjit)in tedavisi sesin güzelleþtirilmesi sinirsel rahatsýzlýklarýn tedavisi öksürüðe bronþit ve boðaz aðrýsýna karþý en iyi ilaç soðan suyunun balla karýþtýrýlarak yenmesidir. Bu maksatla hazýrlanan macundan günde üç çorba kaþýðý yenmelidir.
*Nasýrlarý yok etmek için sirke içerisinde kaynatýlan mor soðan nasýr üzerine konarak baðlanýr ve bu iþlem birkaç kez tekrarlanýr.
*Balgam çýkarmak amacýyla mor soðan yað içerisinde çýtýrdayacak kadar piþirilir mümkün olduðu kadar sýcak halde göðüs üzerine sürülerek ovulur. Böylece kolayca balgam çýkarýlmasý saðlanýr.
*Çýbanlarý olgunlaþtýrmak için soðan yumrusunu oluþturan yapraklar haþlanarak çýban üzene konur.
*Dizanteri veya baðýrsak iltihaplarýna karþý çið yumurta sarýsý taze tereyaðý iyice ezilmiþ kimyon tohumu ve fazla miktarda soðan suyu karýþtýrýlýr ve günde üç defa birer çorba kaþýðý yenir.
*Ýdrar yollarý aðrýlarýnda taze kesilmiþ ve ýsýtýlmýþ soðan sýcak sýcak aðrýyan yerin üzerine konur ve bu iþlem birkaç kez tekrarlanýr.
*Dudaklarda uçuklama her insanýn baþýna gelmiþtir. Bunlardan kesilmiþ mor soðanla ovarak kurtulabilirsiniz.
*Genciyle yaþlýsýyla çoðu insanlarýmýzda saç kepeði sýkýntýsý vardýr. Mor Soðanla hazýrladýðýnýz karýþým bu üzüntünüzü ortadan kaldýrabilmektedir. Nasýl mý hazýrlayacaksýnýz? Çok kolay. Bunun için üç-beþ kuru mor soðan ince ince kýyýlýr ve tuvalet ispirtosunda bir hafta bekletilir. Bunu takiben hazýrlanan karýþým bir þiþeye süzülür. Bir litre suya bu eridikten 3-4 damla ilave edilerek saçlar iyice yýkanýr. Bu tedaviye en az bir hafta devam edilir.
*Romatizmal aðrýlarda aðrýyan yere ve arý sokmalarýnda ilk tedbir olarak soðan suyu sürülür.
*Þeker hastalýðýna karþý bol miktarda mor soðan yenir.
*El ve ayak týrnaklarýnýn çabuk kýrýlmasý halinde týrnaklarý sýk sýk mor soðan suyu ile ovmak gerekir.
*Safra kesesi salgýsýný artýrýr ve bunun sonucu olarak taþ oluþumunu önler.
*Kesik ve yanýk yaralarýnýn mikrop almamasý için mor soðan suyu sürülür.
*Bunlarýn dýþýnda soðanýn vücuttaki zehirli maddeleri yok etme hazmý kolaylaþtýrma idrar sökücü kramp çözme gribi önleme ameliyattan sonraki hissizliði giderme gibi daha birçok etkileri de vardýr.
Bugün baþta sarý mor ve kahverengi olmak üzere çok deðiþik soðan çeþitleri vardýr. Hepsinin hastalýklara karþý tedavi özelliði hemen hemen aynýdýr.
Soðan bazýlarý tarafýndan kokusu sebebiyle sevilmemektedir. Aðýzdaki soðan kokusunu gidermek için maydanoz veya kahve çiðnemeli elma veya bal yemelidir.
Soðandan istenen faydayý elde edebilmek için doðru kullanýlmasý gerekir. Mesela soðan hiçbir zaman kullanýlma vaktinden önce soyulmamalý veya küçük parçalara ayrýlmamalýdýr. Nitekim soyulan ve kesilen soðanlarýn hava ile temas ettiðinde ihtiva ettiði birtakým tedavi edici maddeleri kaybolmaktadýr. Soðanýn doðrandýktan yarým saat sonra içerisinde bazý ayrýþmalar meydana geldiði tesbit edilmiþtir. ekþimesine ve karýn aðrýlarýna sebep olmaktadýr.
Salatalara soðan ilavesi tavsiye edilmektedir.
Sos içerisindeki soðanýn hazmý ise çok zordur.
Soðan hiçbir zaman sarýmsaðýn yanýnda yenmemelidir.
Aksi takdirde baðýrsaklarda mayalanma sonucunda aðrý yapar.
Acý soðanlarýn acýlýðýný hissedip gözlerinizin yaþarmamasý için çok keskin býçakla kesilmesi gerekir. _________________
PaYlAþImEvÝ, Pozitif Düþüncenin Adresi...
FotoTiryaki Fotoðraf Paylaþým Sitesi ve Forumu : http://fototiryaki.com
FotoEtkinlik Forum... Fotoðraf'a Dair : http://fotoetkinlik.com |
|
Baþa dön |
|
 |
|
|
Bu forumda yeni baþlýklar açamazsýnýz Bu forumdaki baþlýklara cevap veremezsiniz Bu forumdaki mesajlarýnýzý deðiþtiremezsiniz Bu forumdaki mesajlarýnýzý silemezsiniz Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsýnýz
|
|